El “Llibre blanc del Motorsport a Catalunya” vol ser el punt de partida per tornar el país a l’avantguarda

El Grup de Treball de Motorsport Catalunya va presentar ahir el «Llibre Blanc del Motorsport a Catalunya», un document que vol ser punt de partida per a retorn l’esport del motor al més alt nivell a casa nostra.

Reunint les figures institucionals més destacades del món del motoresport català, l’esdeveniment celebrat el dijous 25 d’abril del 2024 a l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya, va presentar les conclusions de més de quatre anys d’estudi.

Vicenç Aguilera va ser el mestre de cerimònies de l’acte donant pas a les ponències del president de la Federació Catalana d’Automobilisme, Pere Serrat, el vicepresident de la Federació Catalana de Motociclisme, Òscar Pérez de Lara i el president del Reial Automòbil Club de Catalunya, Josep Mateu. Seguidament, també va participar el president de MotorsportCat, Toni Garcia.

El director del Consell Català de l’Esport de la Generalitat, Aleix Villatoro, qui va cloure l’acte, subratllar la importància del motoresport per a Catalunya, afirmant que aquest llibre proporciona un diagnòstic realista i propostes per superar els reptes del sector.

Iniciatives per a tornar al capdavant

vicenç_aguilera_llibre_blanc_motorsport_catalunya
Nacho Mateo

Un cop realitzades les ponències més institucionals, va ser el torn de la presentació del document «Llibre blanc del Motorsport a Catalunya» de la mà dels seus creadors, Joan Camps i Ernest Roselló. Tot i ser una presentació un punt desendreçada, l’anàlisi i les propostes del grup de treball plasmades en el «Llibre Blanc» van ser ben rebudes i compartides per a tots els assistents.

Catalunya té tots els ingredients necessaris per convertir-se en un líder al món del motoresport. Amb una història rica en tradició automobilística i un entorn favorable per a la innovació, el país està a punt per fer un salt cap endavant.

Entre les iniciatives destacades hi ha la creació d’un «Pla Estratègic del Motorsport a Catalunya», que proporcioni una guia clara per al desenvolupament sostenible del sector. A més, l’impuls a MotorsportCat com a clúster líder del Motorsport a Catalunya promet enfortir l’economia de la competició automobilística.

El motoresport no és només un esport apassionant, sinó també una poderosa eina econòmica. Segons Francesc Garriga, president del Grup de Treball de Motorsport, «és un sector que genera molts llocs de treball i, per tant, impulsar tota la indústria lligada al món del Motorsport és positiu pel país«. Des de l’enginyeria fins a la logística, el motoresport català té un ventall de possibilitats per al desenvolupament professional i econòmic.

Unitat sí, però cal molt més

ELMS_4h_Barcelona_2024_porsche_cup_frança
Nacho Mateo

L’èxit del motoresport català depèn del compromís i la col·laboració de totes les parts interessades. El «Llibre Blanc del Motorsport a Catalunya» és el resultat d’un esforç conjunt de figures, organitzacions i adminsitracions destacades del nostre país.

Però necessitem molt més, la unitat institucional que ahir es va poder veure a la sala d’actes de l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya és una escenificació que cal portar-la a la pràctica. És basica la unitat entre totes les federacions i entre tots els membres d’aquestes federacions, deixant enrere guerres internes que només afebleixen el motoresport.

Necessitem una veu potent i clara davant de les administracions perquè confiïn en el paper del motoresport en la societat. Necessitem reconstruir ponts que en el passat ens van portar a ser capdavanters, i per això cal un pla de futur tot i estar immersos en una situació global d’incertesa. I el representant de l’administració, Aleix Villatoro, ahir ho va deixar ben clar: «cal un model català per al motoresport que passi per la sostenibilitat«.

L’acte d’ahir va deixar palesa una altra necessitat bàsica de tot el motoresport, cal un relleu generacional. No volem dir arramblar a un racó els que més saben i més experiència tenen, no. Volem dir que els joves (no fiquem etiquetes ni edats) tinguin veu, siguin escoltats i puguin prendre decisions. Calen altres maneres d’enfocar les coses i de solucionar problemes nous i no tan nous, però necessitem una imatge i una manera de fer renovada de tot el motoresport, i això ho necessitem ja.

Enllaç al document «Llibre blanc del Motorsport a Catalunya».

Subscriu-te

El butlletí del motor en català

Totes les novetats de casa nostra en la nostra llengua

Subscriu-te
Notificació de

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments