RAIDS: Vanagas guanya la Baja Hongria 2022 i deix el campionat més obert

El pilot lituà Benediktas Vanagas i el seu copilot estonià Kuldar Sikk van guanyar quatre de les cinc cronometrades per aconseguir una còmoda victòria a la 19a Baja Hongria, la quarta i penúltima prova de la Copa Europea FIA de Bajas Cross-Country 2022.

Aquesta va ser la primera aparició del pilot del Toyota Gazoo Racing a l’esdeveniment amb seu a Várpalota. Després del millor temps a la primera etapa de classificació de 9,47 km, va continuar marcant els millors registres en els dos primers trams selectius de 137,96 km cadascun, abans d’afegir el millor temps a la segona de les dues passades per el tram selectiu de diumenge, de 66,22 km, que discorria entre Gyulafirátót i Várpalota.

«Dissabte va ser el dia principal. Va ser un dia de Dakar i les etapes van ser realment tècniques. Calia estar concentrat per conduir ràpid. Vam tenir la sort de guanyar les dues etapes i això ens va donar un còmode avantatge. El cotxe ha anat molt bé, excepte per una punxada lenta cap al final de la darrera etapa de dissabte”.

Vanagas

La prioritat de la parella portuguesa formada per João Ferreira i David Monteiro era acumular el major nombre possible de punts al campionat i la tripulació del Mini John Cooper Works Rally va guanyar la quarta cronometrada i va registrar tres segons millors temps en el seu camí cap al segon lloc. El resultat va permetre inicialment a Ferreira ampliar el seu avantatge sobre Michal Maluszyński al Campionat de Pilots, després que el polonès arribés tercer amb Lukasz Kureja en un segon Mini construït per X-raid.

Però Ferreira havia intercanviat dues rodes a la banda esquerra del cotxe davant dels oficials de la Baja en una zona del Parc Tancat. Els comissaris de la prova van imposar posteriorment una penalització de tres minuts al portuguès, cosa que el va fer caure al tercer lloc de la classificació, darrere del seu rival pel títol. Maluszyński arribarà amb un avantatge no oficial de tres punts a la darrera prova del campionat, el mes que ve.

«Ara hem d’anar a Polònia i intentar guanyar el Campionat d’Europa. L’etapa d’avui era part de la ruta que vam fer servir ahir, però recorreguda en sentit contrari. Era difícil, complicat i molt relliscós. Vam aconseguir guanyar la primera i després Benediktas va guanyar la segona”.

Ferreira

«Ha estat una carrera interessant per a mi. El recorregut era molt diferent, amb parts més ràpides i parts lentes i molts forats. Era completament diferent del de Polònia i Itàlia, però estem contents d’acabar ara en segona posició.»

Maluszyński

El txec Miroslav Zapletal es va associar amb el copilot eslovac Marek Sykora per acabar quart en un Hummer H3 de construcció pròpia. La parella italiana de Quaddy Racing, formada per Amerigo Ventura i Mirko Brun, completava els cinc primers llocs, guanyant la categoria FIA T4 amb el Yamaha YXZ 1000 R i el pilot es va col·locar en una posició de lideratge indiscutible al campionat T4, mentre que el duo txec format per Zdeněk Pořízek i Pavel Vaculík va acabar sisè amb un Ford F150 Evo.

Santi Navarro va mantenir les seves opcions de guanyar el Campionat de Pilots amb un setè lloc a la general i el primer a la categoria T3, fet que va suposar la quarta victòria consecutiva del català amb un Can-Am Maverick X3 de l’FN Speed Team a la secció de prototips lleugers.

František Brutovsky i Petr Hauptmann van ser vuitens amb el segon dels Ford F150 i els companys d’equip de Navarro, Jordi Segura i Sergi Brugué, van ser segons a T3 i van acabar novens. L’alemany Bernt Hoffmann es va associar amb l’italià Juan Carlos Carignani per completar el top 10 i ser tercer a la categoria T3.

L’última prova de la Copa Europea FIA de Bajas de Cross Country se celebrarà a Polònia de l’1 al 4 de setembre.

Classificació final Baja Hongria 2022

 1. Benediktas Vanagas (LTU)/Kuldar Sikk (EST) Toyota Hilux 4hr 43min 16.7sec
 2. Michal Maluszyński (POL)/Lukasz Kurzeja (POL) Mini JCW Rally 4hr 51min 54.4sec
 3. João Ferreira (PRT)/David Monteiro (PRT) Mini JCW Rally 4hr 52min 05.9sec
 4. Miroslav Zapletal (CZE)/Marek Sykora (SVK) Hummer H3 Evo 5hr 08min 13.0sec
 5. Amerigo Ventura (ITA)/Mirko Brun (ITA) Yamaha YXZ 1000 R (T4) 5hr 25min 24.3sec
 6. Zdeněk Pořízek (CZE)/Pavel Vaculík (CZE) Ford F150 5hr 26min 45.3sec
 7. Santiago Navarro (ESP)/Marc Sola (ESP) Can-Am Maverick X3 (T3) 5hr 32min 07.8sec
 8. František Brutovsky (CZE)/Petr Hauptmann (CZE) Ford F150 Evo 5hr 38min 01.9sec
 9. Jordi Segura (ESP)/Sergei Brugué (ESP) Can-Am Maverick X3 (T3) 5hr 48min 45.4sec
 10. Bernt Hoffmann (DEU)/Juan Carlos Carignani (ITA) Can-Am X3 Turbo (T3) 5hr 50min 58.2sec

Classificació general Copa d’Europa Bajas Cross Country

 1. Michal Maluszyński (POL) 88pts
 2. João Ferreira (PRT) 85pts
 3. Amerigo Ventura (ITA) 67pts
 4. Santiago Navarro (ESP) 65pts
 5. Pedro da Silva (PRT) 55pts
 6. Benediktas Vanagas (LTU) 51pts, etc.

Subscriu-te

El butlletí del motor en català

Totes les novetats de casa nostra en la nostra llengua

Subscriu-te
Notificació de

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments