WRC: Evans explica la seva lesió durant el Ral·li d’Estònia 2019

El gal·lès es va lesionar després d’un fort aterratge en un rasant durant la prova no puntuable per al campionat del món al juliol de 2019. Malgrat el considerable dolor, Evans va continuar durant el següent dia i mig i va acabar quart amb el seu Ford Fiesta de M-Sport.

Després de tornar a Gran Bretanya, la xarxa de suport als atletes de Red Bull UK va posar a Evans en contacte amb la clínica de fisioteràpia de Manchester, Harris & Ross. Els escàners van revelar que havia sofert dues fractures per compressió en la seva vèrtebra.

«Quan em van dir que tenia una fractura a l’esquena no vaig entendre realment el que això significava i quines eren les conseqüències, així que vaig anar a veure a Red Bull de nou, qui va fer els arranjaments perquè jo tornés i em fessin una tomografia computada per a entendre correctament el dolent que era i vaig veure a un consultor bastant bo», va dir Evans.

«M’ho van confirmar, i en ser jove, en forma i saludable, operar no era realment una opció perquè causaria molts problemes més endavant en la vida.

«Encara que ara pot ser més ràpida la recuperació, però sent realistes, hauràs de descansar fins a 12 setmanes i no fer res excepte uns pocs exercicis d’estirament». Però llavors, òbviament, quan van dir 12 setmanes jo estava com ‘no vull esperar tant de temps!’.

«Harris i Ross van ser molt bons i van tractar de donar-me suport amb exercicis i coses, també em van dir ‘hauràs d’esperar 12 mesos’, però no estava molt content amb això, volia tornar a l’acte abans», va explicar.

Accelerant la recuperació

Una lesión deja a Elfyn Evans sin Rallye de Finlandia

Evans va investigar maneres d’accelerar la seva recuperació després de decidir que la curació natural seria millor per a la seva carrera a llarg termini, en lloc d’una opció ràpida de curar la seva esquena. Va utilitzar un mapa de camp electrònic tres vegades al dia, així com viatges regulars a Harris & Ross per a fer exercicis.

«Em van dir que no volien posar-me un aparell ortopèdic perquè això significaria un procés de recuperació més llarg perquè perdries tota la teva força interior. Però si no em posaven un aparell ortopèdic hauria de tenir molta cura», va dir.

«Així que l’únic exercici que vaig poder fer va ser en una bicicleta estàtica, però em vaig posar en una posició molt vertical per a observar la meva postura. Ho feia més o menys diàriament juntament amb exercicis per a intentar enfortir el meu nucli i donar suport a la meva esquena el més possible.

«Després de vuit setmanes, vaig convèncer a Harris & Ross perquè tornés a fer una exploració per al seguiment, realment vaig pressionar a Harris & Ross perquè convencés al consultor que em veiés abans. I en realitat, després d’una setmana va dir: «No puc creure-ho, però està més o menys curat i podries tornar al cotxe».

Evans va tornar en el Rallye de Gal·les a l’octubre, 82 dies després de la lesió i havent perdut les proves del WRC a Finlàndia, Alemanya i Turquia. Va empatar amb Kris Meeke en el primer pas pel shakedown de Gwydir.

Subscriu-te

El butlletí del motor en català

Totes les novetats de casa nostra en la nostra llengua

Subscriu-te
Notificació de

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments