La Unió Europea podría eliminar l’IVA per als cotxes elèctrics

La Unió Europea ja planeja moure fitxa per a intentar reactivar el mercat automobilístic, i això podria passar per un impuls definitiu pel vehicle elèctric. Fins al dia d’avui, veníem parlant d’un percentatge de vendes que es movia entre l’1 i el 5 per cent en els diferents països, a excepció de, per exemple, Noruega, on els elèctrics suposen més del 40 per cent de les vendes.

Segons el document intern de la Comissió Europea, els paquets de mesures per a la protecció i recuperació del sector passen per posar el vehicle elèctric en el centre de la diana per a tot el Vell Continent. Es parla d’una xifra de fins a 100.000 milions d’euros per a injectar en el sector de l’automòbil, que afronta en les pròximes dècades a més el repte de lluitar contra el canvi climàtic.

Tot això, en un context en el qual, per exemple, a Espanya s’ha aprovat (per part del Consell de Ministres) l’avantprojecte de Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica: en aquest es parla que els cotxes que s’embenen a partir del 2040 hauran de ser d’emissions zero.

Així doncs, aprofitant les mesures per a recuperar la indústria, i de cara a donar un impuls més que important al terrenodel vehicle elèctric, la Unió Europea es planteja una mesura dràstica: eliminar l’IVA d’aquesta mena dels “cotxes més nets”.

La supressió de l’IVA als països de la UE afectarà en major o menor mesura, però el que sí que suposarà és una rebaixa important del preu. Per exemple, a Espanya l’IVA es xifra en un 21 per cent (a excepció de Canàries, que el seu IGIC funciona de manera diferent); en la part més alta de la llista està Hongria, amb un 27 per cent d’IVA general, o Croàcia, Dinamarca o Suècia, amb el 25 per cent. Les mesures de la Unió Europea anirien també de la mà de donar suport al desenvolupament de noves tecnologies de propulsió de zero emissions, així com de la instal·lació de punts de recàrrega públics.

Subscriu-te

El butlletí del motor en català

Totes les novetats de casa nostra en la nostra llengua

Subscriu-te
Notificació de

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments