La FIA aprova Andretti, la FOM esmola els ganivets

Era un secret a veus, ara és oficial. Andretti és l’únic equip que ha superat la segona fase de la declaració d’interessos llançada el febrer passat per la FIA, amb l’objectiu d’obrir la graella de la Fórmula 1 a un 11è equip a partir del 2025 o el 2026.

Cal tenir en compte que això no vol dir que Andretti estigui garantit a la graella el 2025 o el 2026. De fet, queda un pas per fer, i no menys important, ja que és el més difícil: el de convèncer la FOM.

En resum, la primera fase del procés titulada «Expressió d’interès» va rebre diverses estructures la sol·licitud per una plaça a la F1. N’hi ha hagut de seriosos, com Andretti, o Hitech Grand Prix o Rodin Cars, estructures implicades en la Fórmula 2, però també projectes una mica més excèntrics, com els de LKYSUNZ o Formula Equal.

En el seu comunicat de premsa, la FIA ha indicat que només quatre equips havien aconseguit avançar a la fase 2 del seu procés, sense revelar les seves identitats.

“La FIA va aplicar un procediment rigorós durant el qual els candidats eren avaluats en funció de les seves capacitats esportives i tècniques, però també de la capacitat de l’equip per recaptar i mantenir el finançament suficient per poder participar en el campionat a nivell competitiu, sense oblidar l’experiència i recursos humans de l’estructura”.

La decisió en mans de la FOM

Al final d’aquest estudi en profunditat, la FIA va decidir classificar a Andretti només per a la tercera i última fase aprovant el seu expedient. No obstant això, sembla que aquesta és la fase més difícil que comença per a l’equip nord-americà, especialment implicat a IndyCar. L’equip de Michael Andretti sempre s’ha beneficiat del suport del president de la FIA, Mohammed Ben Sulayem, més encara des que Cadillac (marca del grup General Motors) es va incorporar al projecte. El problema és que els equips presents actualment a la graella són majoritàriament reticents a donar la benvinguda a un equip 11, tement les conseqüències financeres de compartir els ingressos en 11 en lloc de 10.

La FOM, que no vol enfadar-se amb els equips existents, tampoc ha semblat mai entusiasmada amb la idea, en vista de les seves comunicacions anteriors, en el teló de fons d’una lluita de poder amb el legislador internacional. Pocs minuts després de la nota de premsa de la FIA, ha estat la FOM qui ha publicat aquestes poques paraules neutrals.

«Anotem les conclusions de la FIA en relació amb la primera i segona fases dels seus procediments, i ara procedirem amb la nostra pròpia avaluació de l’única sol·licitud restant».

En definitiva, res de nou sota el sol al planeta F1. Andretti encara és candidat i encara ha de convèncer la F1. Ara és oficial.

Subscriu-te

El butlletí del motor en català

Totes les novetats de casa nostra en la nostra llengua

Subscriu-te
Notificació de

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments