Peterhansel i Vatanen, els senyors del Dakar

El finalndès va aconseguir les seves xifres en 13 participacions mentre que el francès en suma 24

Peterhansel ha competit en set marques diferents mentre que el Vatanen només en tres

L’espera s’ha fet llarga: dos anys entre la 49a victòria d’etapa de Stéphane Peterhansel, i la seva 50a, guanyada aquest diumenge 7 de gener a prop d’Al Duwadimi (Aràbia Saudita). El francès va sortir tocat del Dakar 2023 quan va patir un accident i la pèrdua del coneixement. Un any després, «Monsieur Dakar» torna en gran forma i s’ha unit a la llegenda Ari Vatanen en els llibres d’història.

Aquest 50è èxit li permet igualar el finlandès al capdavant dels pilots més victoriosos de la categoria de cotxes.

Dos històrics amb camins ben diferents

Ari Vatanen va aconseguir les seves 50 victòries d’etapa en tres marques diferents: Peugeot (21), Citroën (24) i Nissan (5), entre la seva primera participació el 1987 i el París-Dakar del 2004.

Stéphane Peterhansel ha aconseguit les seves 50 victòries d’etapa en set marques diferents: Mega (1), Nissan (1), Mitsubishi (16), BMW (5), Mini (16), Peugeot (9) i Audi (2) entre el seu segon París-Dakar l’any 2000 sobre quatre rodes i l’edició de 2024.

peugeot-205-turbo-16-paris-dakar-vatanen

El francès va trigar 25 anys i 24 edicions (el Dakar del 2008 no es va celebrar per una amenaça terrorista) per assolir aquest nombre simbòlic, enfront dels 17 anys d’Ari Vatanen. Tanmateix, durant aquest període de 17 anys, Ari Vatanen només va competir en 13 París-Dakar. Això significa, per tant, que la taxa d’èxit del finlandès al Dakar africà és superior a la del seu col·lega francès.

Pel que fa a les victòries a la general, Ari Vatanen té 4: 1987, 89, 90 (Peugeot) i 1991 (Citroën). Stéphane Peterhansel en té 8: 2004, 05, 07 (Mitsubishi), 2013, 14 (Mini), 2016, 17 (Peugeot) i 2021 (Mini).

Stéphane Peterhansel, a més, compta amb 13 podis finals, mentre que Ari Vatanen no ha acabat mai més que al primer graó.

Pel que fa als abandonaments, Ari Vatanen va patir tres retirades en 13 participacions, així com una desqualificació, la vinculada a l’afer del Peugeot 405 robat. Stéphane Peterhansel gaudeix d’una millor reputació, amb només 5 abandonaments en un quart de segle.

Subscriu-te

El butlletí del motor en català

Totes les novetats de casa nostra en la nostra llengua

Subscriu-te
Notificació de

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments