Els raids canvien de nom per fer-ho tot més complicat

Una important revisió de la nomenclatura de les proves, els cotxes i els campionats hauria de facilitar la comprensió de les diferents classes i tipus de vehicles i simplificar la terminologia utilitzada en una de les disciplines que més està creixent en els últims anys. Però l’esforç ha servit de ben poc com demostra el següent article.

La terminologia, com Baja Cross-Country i Ral·li Cross-Country, s’escurçarà i simplificarà a Baja i Ral·li-Raid respectivament, o Ral·li-Raid Marató en el cas d’una Ral·li Marató Cross-Country.

NOMS REVISATS DE LES DISCIPLINES I PROVES

 • Prova de Cross-Country → Ral·li Cross-Country
 • Baixa a camp entremaliada → Baja
 • Ral·li Cross-Country → Ral·li-Raid
 • Ral·li Marató Cross-Country → Ral·li-Raid Marató

La proposta, debatuda conjuntament amb el promotor del Campionat del Món de Ral·li-Raid de la FIA, A.S.O., i els membres de la Comissió de Ral·lis Cross-Country, suggereix que els tres campionats de suport de la FIA s’anomenin Copa del Món de Baja, Copa d’Europa de Baja i Copa d’Orient Mitjà de Baja a partir de l’inici de la temporada 2024.

NOMS REVISATS DE LES DISCIPLINES I ESDEVENIMENTS

 • Prova Cross Country → Ral·li Cross-Country
 • Cross-Country Baja → Baja
 • Ral·li Cross-Country → Ral·li-Raid
 • Ral·li Marató Cross-Country → Ral·li-Raid Marató

Nous noms també per als grups de vehicles

La nomenclatura de cinc grups (anteriorment T1, T2, T3, T4 i T5) que dividia les diferents màquines elegibles per competir en proves de tipus cross-country també ha estat reanomenada amb vista a aportar més claredat. El grup T1 passarà a denominar-se «Ultimate», mentre que «Stock» substituirà T2, una categoria per a màquines de cross-country de producció en sèrie, que actualment només compta amb un petit nombre d’inscrits.

El Grup T3, per a prototips modificats de vehicles de cross-country, és un dels que més ràpid està creixent de totes les categories de l’automobilisme esportiu, i s’anomenarà Challenger.

NOMS REVISATS DELS GRUPS DE VEHICLES

 • T1 → Ultimate
 • T2 → Estoc
 • T3 → Challenger
 • T4 → SSV
 • T5 → Camió

La nova terminologia s’utilitzarà de manera generalitzada per descriure els diferents subcampionats.

Com a exemples, el Campionat del Món FIA de Rally-Raid per a pilots T3 es coneixerà com a Campionat del Món FIA de Rally-Raid per a Pilots Challenger, la Copa Regional Baja per a Pilots Stock substitueix a la Copa Regional per a Pilots T2 i la Copa del Món de Bajas Cross-Country per a Pilots T4 es converteix simplement en la Copa del Món Baja per a Pilots SSV.

Subscriu-te

El butlletí del motor en català

Totes les novetats de casa nostra en la nostra llengua

Subscriu-te
Notificació de

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments