Gran presència catalana en la tercera prova del W2RC 2024, la BP Ultimate Rally-Raid Portugal

Després de perdre’s l’Abu Dhabi Desert Challenge, el quatre vegades guanyador del Ral·li Dakar Carlos Sainz formarà equip amb Alex Haro en un X-Raid Mini JCW Rally Plus i encapçala la inscripció per al BP Ultimate Rally-Raid Portugal, tercera prova del Campionat del Món FIA de Ral·li-Raid 2024 (W2RC).

Organitzat per l’Automòbil Club de Portugal, l’esdeveniment és nou al calendari W2RC, i es disputarà entre Portugal i Espanya en una prova que l’any 2006 es va anomenar Transibérico aquell cop dins de la Copa del Món de Ral·lis Cross-Country de la FIA. El sud-africà Giniel de Villiers i el seu copilot alemany Dirk von Zitzewitz van guanyar en un Volkswagen Race Touareg 2.

El campament base del BP Ultimate Rally-Raid Portugal estarà situat a la ciutat de Grânola, a la província de Setúbal, a uns 100 km al sud de Lisboa. L’acció es desenvoluparà en cinc etapes i 1.008,87 quilòmetres competitius en una ruta de 1.758,41 km a través d’Alentejo i Ribatejo a Portugal i la regió d’Extremadura.

Un pròleg de cinc quilòmetres determinarà l’ordre de sortida dimecres 3 d’abril i precedirà cinc etapes cronometrades, la tercera acabarà a l’altra banda de la frontera, a la ciutat de Badajoz, i la quarta sortirà de Badajoz i tornarà a Portugal. La prova finalitza a Grândola el diumenge 7 d’abril.

Sainz en busca del tercer títol mundial

sainz cruz andalusia ralli 2021 mini
© Andalucía Rally

El madrileny va guanyar el Dakar al gener i es reincorpora a l’equip X-Raid per continuar lluitant pel seu primer Campionat de Pilots W2RC. Atès que el rival Nasser Al-Attiyah no va poder acabar el Dakar i que Guerlain Chicherit i Guillaume De Mévius es van retirar a Abu Dhabi, Sainz segueix liderant el campionat amb nou punts d’avantatge.

Al-Attiyah va guanyar l’última prova a Abu Dhabi en la que va ser la seva primera prova amb Edouard Boulanger i encapçala un equip de tres Prodrive Hunters que representen Nasser Racing by Prodrive al Campionat de Fabricants W2RC. El qatarià arriba a Grândola en segona posició per darrere de Sainz, tres punts per davant de Chicherit i cinc per davant de de Mévius. El duo brasiler de l’equip X-Rally, Cristian i Marcos Baumgart, pilotaran els altres dos Hunters.

Amb Alex Winocq encara recuperant-se de la lesió d’esquena que va patir a Abu Dhabi, Chicherit formarà equip amb el seu antic copilot Mathieu Baumel al primer d’una armada de Toyota Hilux que correran tant Overdrive Racing com Toyota Gazoo Racing.

La categoria Ultimate ha atret 35 inscrits, amb 16 pilots inscrits al Campionat de Pilots W2RC i vuit cotxes inscrits al Campionat de Fabricants W2RC.

Nasser Al-Attyiah Edouard Boulanger
Nasser Al-Attyiah Edouard Boulanger

La victòria d’Al-Attiyah a l’Abu Dhabi Desert Challenge ha revitalitzat la lluita entre els constructors. Toyota Gazoo Racing lidera ara la sèrie amb 31 punts d’avantatge sobre Nasser Racing by Prodrive. L’equip absent, Audi Sport, està un punt per darrere i l’equip X-Raid Mini JCW és quart amb 35 punts.

Els Toyota dominen la part alta de la llista d’inscrits: Overdrive Racing comptarà amb Hilux addicionals per a Yazeed Al-Rajhi, Denis Krotov, Juan Cruz Yacopini, Eugenio Amos i Lionel Baud i els seus respectius copilots, Timo Gottschalk, Konstantin Zhiltsov, el català Dani Oliveras, Paulo Ceci i Lucie Baud. Al-Rajhi i el duet de Toyota Gazoo Racing format per Seth Quintero i Lucas Moraes (acompanyat pel català Armand Monleón) representaran Toyota Gazoo Racing al Campionat de Fabricants W2RC. Actualment ocupen els llocs cinquè, vuitè i sisè a la classificació de pilots.

isidre esteve txema villalobos toyota dakar 2024
isidre esteve txema villalobos toyota dakar 2024

Els portuguesos Joāo Ferreira i Filipe Palmeiro han passat de la categoria SSV a conduir un segon X-Raid JCW Rally Plus i representaran l’equip de Quandt en la lluita pels punts de fabricants al costat de Sainz i Haro. El sud-africà Saood Variawa (Toyota) i Aliyyah Koloc (Buggyra ZM Racing) també estan inscrits per als punts del Campionat de Pilots W2RC.

Sense puntuar per al campionat W2RC, trobem també a Isidre Esteve i Txema Villalobos amb el Toyota Hilux T1+, Eduard Pons que estrenarà la nova Ford Ranger T1+ acompanyat per un nou copilot, Cándido Carrera, dins de l’estructura de Past Racing, i José Luis Garcia amb un Mini de la categoria T1.

Baciuška i Jones Vs Loeb i Gutiérrez entre els Challenger (T3)

Rokas Baciuska and Oriol Vidal Montijano
Rokas Baciuska (LTU) and Oriol Vidal Montijano (ESP) from Red Bull Can-Am Factory Racing race during stage 09 of Rally Dakar 2024 in Al Ula, Saudi Arabia on January 17, 2024 // Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool // SI202401170329 // Usage for editorial use only //

Set dels 32 participants a la categoria Challenger estan inscrits al Campionat FIA W2RC.

Rokas Baciuška i Austin Jones, del Can Am Factory Team, ocupen el primer i segon lloc de l’apartat amb els seus Maverick X3 i s’enfrontaran a la Península Ibèrica als seus respectius copilots catalans Oriol Vidal i Oriol Mena.

Actualment estan separats per 14 punts després dels dos segons llocs del lituà i els punts obtinguts per Jones, tercer al Dakar i primer als EAU. Amb Mena substituint Gustavo Gugelmin a l’última prova, Vidal lidera el Campionat de copilots amb 29 punts d’avantatge sobre el navegant de Mitch Guthrie, Kellon Walch.

Cristina Gutierrez (ESP) of Red Bull Can-Am Factory Team trains during the shakedown prior Rally Dakar2023 close to Yambu, Saudi Arabia on December 29, 2022 // Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool // SI202212290438 // Usage for editorial use only //

La llista de pilots no inscrits en el campionat inclou alguns noms estel·lars: el nou vegades campió del WRC Sébastien Loeb s’uneix a la guanyadora de la categoria Challenger del Dakar Cristina Gutiérrez al volant d’un parell de Taurus T3M de Red Bull.

també trobem als catalans Jordi Segura – Sergi Brugué al volant d’un Maverick X3 de l’equip FN Speed, Òscar Ral – Xavi Blanco,

Iàssir Seaidan, líder dels SSV

El saudita Iàssir Seaidan afronta la setmana amb 59 punts d’avantatge sobre Sebastián Guayasamín, de l’FN Speed Team, a la classificació de SSV. El saudita va aconseguir la victòria al Dakar i va ser el millor classificat de la categoria W2RC a Abu Dhabi.

Sara Price i Jeremy Gray, de l’equip South Racing Can-Am, no van ser a Abu Dhabi i tampoc són a la llista d’inscrits a Portugal, però segueixen ocupant la tercera posició de la classificació. Rosa Romero serà la única presència catalana entre els SSV com a copilot de Miguel Toril.

Tant la directora general de la FIA, Natalie Robyn, com el director de Road Sport de la FIA, Andrew Wheatley, assistiran a la sortida de l’esdeveniment a Grândola.

Itinerari

Dimecres 3 d’abril  
Pròleg – 5km 09:30 h – Grândola
Etapa 1 – 103km15:00 h – Santiago do Cacém 
Dijous 4 d’abril 
Etapa 2 – 220km10:30 h – Grândola
Divendres 5 d’abril 
Etapa 3 (acaba a Extremadura) – 282.87km  09:30 h– Grândola
Dissabte 6 d’abril 
Etapa 4 (start in Spain) – 270km10:30 h – Badajoz
Diumenge 7 d’abril 
Etapa 5 – 133km10:30 h – Grândola

Subscriu-te

El butlletí del motor en català

Totes les novetats de casa nostra en la nostra llengua

Subscriu-te
Notificació de

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments