Els catalans al Dakar 2024

El Dakar 2024 està prenent forma i el clan català es fa present amb competidors destacats

Un dels copilots més exitosos del panorama Dakar, el barceloní Lucas Cruz, copilot de Carlos Sainz serà de nou un dels principals candidats al triomf final. La parella d’Audi està davant d’una de les últimes oportunitats d’aconseguir la victòria amb l’equip alemany i el seu projecte «híbrid» ja que el projecte del Dakar passarà a un segon pla quan la marca entri de ple amb el projecte de la F1.

Nani Roma i Álex Haro seran els punta de llança del projecte de M-Sport, NWM i Ford al Dakar. El de Folgueroles torna a la cursa que ha guanyat en dues ocasions, 2004 amb motos i 2014 en cotxes. A més, en Nani va ser el primer català a endur-se el triomf absolut en el raid més dur del món, i el tercer a fer-ho en motos i cotxes.

Dani Oliveras, copilot de l’argentí Juan Cruz Yacoponi, buscarà millorar el gran resultat que van aconseguir el 2023 on van sorprendre a molts. Ara amb una temporada més d’experiència segur atacaran més fort per intentar estar amb el grup capdavanter.

El nostre objectiu és acabar cada dia, però és clar que un resultat fantàstic per a nosaltres seria superar el P7 de l’any passat. Hi ha molts pilots, gent amb molta experiència i hem d’aprendre de tots, però també afrontar amb totes les armes que hem aconseguit aquest any, per atacar molt més que el 2023. Farem tota la temporada de W2RC 2024, de manera que acabar cada etapa del Dakar serà molt important, pels punts del campionat. El Dakar és el Dakar i intentarem arribar com més endavant millor”.

Oliveras
nani roma dakar 2024

Ni els més optimistes van preveure el gran primer Dakar de Lucas Moraes, quan van ser capaços d’acabar en el podi, just darrere de Nasser i Loeb, i per davant d’altres pilots molt més experimentats. Pel Dakar 2024, Lucas formarà equip amb Armand Monleon, expilot de motos amb una enorme experiència, que l’any passat va copilotar el nou Mini de Jakub Przygonski.

Continuant a la categoria reina trobem una de les novetats més importants per aquesta edició de la prova entre els pilots de casa nostra. Pau Navarro, de només 19 anys, farà el salt del seu habitual T4 al Mini JCW Rally Plus (T1+) de X-Raid. Isidre Esteve i Txema Villalobos tornen a la competició al comandament d’un Toyota Hilux on intentaran entrar al top20 i millorar així el seu millor resultat, el 21è els anys 2018 i 2019. Laia Sanz repeteix per segon any consecutiu amb el prototip de l’equip Astara.

T3

asm motorsport oryx t3 dakar 2024

Oriol Vidal i Oriol Mena tornaran a reviure el gran duel de 2023 ara a la categoria T3. Copilots de Rokas Baciuška i Eryk Goczał, respectivament, van viure una de les situacions més dramàtiques de la prova de l’any anterior quan una fallada mecànica en l’última etapa en el cotxe de Baciuška i Vidal va servir en safata el triomf a Goczał i Mena. Veurem si hi ha revenja.

Xavier Foj és un dels històrics del Dakar d’ençà que va debutar l’any 1991 al París-Trípoli-Dakar amb un camió Mercedes. Aquest arquitecte català va complir al Dakar 2022 la seva 30a participació en la carrera més dura del món. Només s’ha perdut la del 2021 des del seu debut el 1991, fet que el converteix en un dels participants més longeus de la història de la cursa. I ara, va per la seva 32a participació, per tercer any consecutiu a la classe Challenger T3, deixant enrere ja els seus mítics anys al volant del Toyota Land Cruiser 150 i abraçant ara amb força l’Oryx T3 creat pel preparador català ASM i acompanyat de Joan Rubí. Amb un altre Oryx T3 de l’equip ASM estaran a la línia de sortida Antoni García i Aran Sol.

Rokas Baciuska (LTU) from Red Bull Can-Am Factory Racing trains during the shakedown prior Rally Dakar 2024 in Al Ula, Saudi Arabia on January 02, 2024 // Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool // SI202401030302 // Usage for editorial use only //

Jordi Segura va complir el 2022 dos somnis, als 55 anys, aquest empresari barceloní va disputar el seu primer Dakar a la categoria T3, complint l’objectiu encara més difícil, arribar al final. Acompanyat de Sergi Brugué, van aconseguir el subcampionat d’Europa de Bajas al 2022 per afrontar el Dakar 2023 amb encara més il·lusió. Tot i això, quan anaven en el 19è lloc de la general, en Jordi es va fisurar el disc d’una vèrtebra a causa d’una forta compressió a les dunes i finalment va decidir abandonar. Ara tots dos tornen amb l’objectiu de seguir millorant i arribar a la meta final.

També se sumen a la llista en aquesta categoria Óscar Ral – Xavier Blanco. Nét d’enginyer de la marca de motocicletes Ossa, Óscar Ral Verdú es va enamorar del motor als anys 70. Dècades després, va complir el seu somni i va debutar al Dakar 2023, amb 50 anys, amb el seu amic, també debutant, Carles Jiménez, de copilot. Ara fa el salt a la categoria T3 i canvia de copilot, ho farà amb Xavi Blanco, que amb aquesta edició sumarà 7 dakars com a participant.

Rosa Romero, parella de Nani Roma, i natural de Sant Hipòlit de Voltregà, serà la copilot de Pedro Peñate, pilot canari el qual es van conèixer quan la Rosa disputava el Dakar en motos i feien equip ja fa més d’una dècada. Ara, han emprès un camí plegats dins d’un vehicle ben diferent com són els prototips lleugers.

T4

SSV during the Administrative and technical scrutineering of the Dakar 2024 from January 3 to 4, 2024 in Al-Ula, Saudi Arabia

A la categoria T4, el clan català comptarà amb Gerard Farrés com a gran candidat al triomf final entre els prototips lleugers derivats de sèrie, acompanyat per Diego Ortega. En el seu 17è Dakar, el pilot de Manresa competirà novament dins de l’estructura oficial de South Racing Can-Am amb l’objectiu de lluitar per tot. En la sisena participació al volant d’un SSV, el català somia amb el Touareg, després dels seus dos segons llocs i el cinquè del gener passat.

“Aquest any s’ha hagut de treballar moltíssim i ha estat complicat, perquè de vegades costa més el fet de poder arribar fins aquí que després competir, encara que és la carrera més dura del món. Només tinc agraïments a South Racing perquè fa cinc anys que corre amb ells, amb tot el suport per part seva.»

Gerard Farrés

Eduard Pons i Jaume Betriu també estaran presents amb un T4 al ral·li-raid més desafiant del món al gener. El 2022 va quedar quart a la Copa del Món de Bajas i això l’ha animat a fer el salt definitiu i intentar complir un dels seus grans somnis: completar el Dakar. Per això comptarà amb un Can-Am Maverick X3 de la categoria SSV preparat per South Racing ia la dreta hi haurà Jaume Betriu, millor debutant amb moto el 2020 i vuit vegades campió d’Espanya d’Enduro. El català de 36 anys torna al desert després de tres anys i després d’haver estat 12è en la seva segona edició sobre dues rodes.

Com no pot ser d’una altra manera, en ser la meva primera participació, l’objectiu és intentar finalitzar la cursa i veure la línia de meta a Yanbu

Eduard Pons

Completen la llista Josep Vidanya i Joan Font que a més de participar al Dakar farà el combo amb el Rallye Monte-Carlo la setmana del 22 al 28 de gener.

Llista completa de participants al Dakar 2024

T1

 • Carlos Sainz – Lucas Cruz (Audi) #204
 • Juan Cruz Yacopini – Dani Oliveras (Overdrive) #205
 • Lucas Moraes – Armand Monleon (Toyota) #206
 • Nani Roma – Àlex de Haro (Ford) #210
 • Pau Navarro – Gonçalo Reis (Mini) #230
 • Isidre Esteve – Txema Vilallobos (Toyota) #235
 • Laia Sanz – Maurizio Gerini (Audi) #238

T3

 • Rokas Baciuska – Oriol Vidal (Can-Am) #300
 • Eryk Goczal – Oriol Mena (Taurus) #302
 • Pedro M. Peñate – Rosa Romero (Can-Am) #324 
 • Xavier Foj – Joan Rubí (Oryx) #325
 • Jordi Segura – Sergi Brugué (Can-Am) #330
 • Òscar Ral – Xavier Blanco (Can-Am) #340
 • Antonio Garcia – Aran Sol (Oryx) #349

T4

 • Gerard Farrés – Diego Ortega (Can-Am) #402 
 • Eduard Pons – Jaume Betriu (Can-Am)#407 
 • Josep Vidaña – Dani Cámara (Can-Am) #431 
 • Joan Font – Borja Rodríguez (Can-Am) #438

CAMIONS

 • Pep Sabaté – Jordi Montaner – Pol Tibau (Iveco) #623
 • Jordi Esteve – Raúl Arteaga – Francisco José Pardo (DAF) #631
 • Albert Llovera – Margot Llovera – Marc Torres (Ford) #619
 • Jordi Jubanteny – Xavier Ribas – José Luis Criado (MAN) #1030

Subscriu-te

El butlletí del motor en català

Totes les novetats de casa nostra en la nostra llengua

Subscriu-te
Notificació de

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments