Campions del món a Xile si…

Neuville i Solberg es poden proclamar campions dels món de forma matemàtica aquest cap de setmana

Amb 34 punts d’avantatge sobre Ott Tänak i 38 sobre Sébastien Ogier, Thierry Neuville tindrà un primer punt de partit per guanyar una primera corona mundial del WRC durant el Ral·li de Xile (26-29 de setembre).

Thierry Neuville té matemàticament un primer match point per aconseguir el seu primer títol mundial. El pilot de Hyundai , guanyador de l’última cita a Grècia, podria fer-se amb la corona diumenge, a l’arribada de la prova xilena… però això requeriria unes condicions excepcionals.

Abans de l’inici del Ral·li de Xile, encara hi ha cinc pilots que matemàticament es disputen el títol de campió del món: Thierry Neuville, Ott Tänak (a 34 punts), Sébastien Ogier (a 38 punts), Elfyn Evans (a 52 punts) i Adrien Fourmaux (62 punts per darrere).

Quants punts necessita Neuville?

Perquè el belga sigui coronat a l’arribada de la prova sud-americana, ha de tenir una avantatge de 61 punts, l’equivalent a dues victòries «perfectes» (30 punts per cap de setmana i un punt per evitar l’empat) abans de les dues darreres proves de la temporada, a l’Europa central i al Japó.

Evidentment, el nou barem de punts fa que la lectura i les previsions del campionat siguin molt difícils, si no impossibles. En resum, a Xile Thierry Neuville ha de sumar 27 punts més que Ott Tänak, 23 més que Sébastien Ogier, 9 més que Elfyn Evans i que no ha de perdre cap punt sobre Adrien Fourmaux. N’hi ha prou amb dir que caldria una alineació excepcional dels planetes perquè aquest escenari succeís

El pilot de Hyundai, però, té l’oportunitat d’eliminar de manera realista dos candidats de la carrera pel títol, a saber, Adrien Fourmaux i Elfyn Evans. Pel que fa a Ott Tänak i Sébastien Ogier, probablement haurem d’esperar almenys fins al Ral·li d’Europa Central (17-20 d’octubre) per tenir una oportunitat real de títol per a Thierry Neuville.

Solberg també podría ser, per fi, campió del món

solberg_letònia_skoda_fabia_rally2
Frances Rodríguez

En la temporada d’Oliver Solberg, el Ral·li de Xile marcarà una fita molt important. Efectivament, serà la seva setena i última prova en la qual podrà sumar punts, tal com estableix el reglament. 

Fins aleshores, el fill del campió del món del 2003 Petter, que el 23 de setembre va celebrar el seu 23è aniversari, té un bon balanç amb tres victòries, dos segons llocs i una retirada (Portugal) en 6 proves (de les seves 7 que compten en el total del campionat). Això li dóna una avantatge de 3 punts sobre Sami Pajari i 25 sobre Yohan Rossel davant Xile. Una cita que podria permetre’l coronar-se allà.

Què necessita Solberg per a ser campió del món a Xile?

L’equació és relativament molt senzilla. En cas de victòria a terra xilena, Oliver Solberg ja no serà superat pels seus competidors, malgrat el compte enrere (es tenen en compte els sis millors resultats).

Si el líder no guanya a Xile, el títol es decidirà al Japó a finals d’any (21-24 de novembre) on Sami Pajari podria concloure la seva campanya allí. Actualment el finlandès està present a Sud-amèrica aquest cap de setmana però per competir allà amb un Rally1.

Subscriu-te

El butlletí del motor en català

Totes les novetats de casa nostra en la nostra llengua

Subscriu-te
Notificació de

0 Comments
el més vell
el més nou
Inline Feedbacks
View all comments