Skoda imagina com seria el 130 RS en l’actualitat

Cinc joves dissenyadors de Škoda ens ofereixen la seva particular visió de futur partint de cinc vehicles que han marcat la història de Mladá Boleslav. Aquesta setmana, és el torn del mític «Porsche de l’Est»: el Škoda 130 RS. El dissenyador francoespanyol Aymeric Chertier és el responsable de reimaginar un dels cotxes de carreres més reeixits de la història de la marca. Basat en el model de sèrie 110 R coupé, el 130 RS, de què només es van produir 200 exemplars, va ser expressament modificat per a la competició: puntals de reforç, barra antibolcada, panells de carrosseria d’alumini i un motor de 1.298 c.c. capaç de generar fins a 103 kW de potència li van permetre obtenir grans èxits, com les seves victòries en Ral·li de Montecarlo de 1977 i en el Campionat Europeu de Turismes de 1981.

Reinterpretar en clau moderna tota una llegenda de la marca no anava a ser senzill, però Aymeric Chertier ha sabut trobar la fórmula. La seva versió de l’130 RS incorpora conceptes moderns i un aspecte retro-futurista, però roman fermament fidel als seus orígens. Un cotxe amb estil, però pràctic i amb una finalitat ben marcada: córrer, guanyar i trencar barreres.

Skoda

És evident que a Chertier li encanten els cotxes que tenen un propòsit i una funció clarament definits, i que la seva visió de l’130 RS és el producte d’una amorosa dedicació.

«No estava interessat en presumir d’un interior bonic i exòtic. Des del principi, vaig voler crear alguna cosa funcional i amb un propòsit molt clar. Aquest cotxe es va fabricar amb la intenció de competir, és la sensació que es desprèn de el vehicle amb només mirar-lo. Es va dissenyar i es va construir amb una prioritat, la velocitat. Tot en ell serveix aquest propòsit: la forma de la carrosseria, la barra antibolcada, els seients, la configuració general de l’interior. Tot es va crear amb una funció en ment, perquè aquest cotxe fos el més ràpid de la pista «.

És aquesta essència, aquest propòsit, que Chertier va intentar traslladar a la interpretació moderna de l’130 RS. Durant la seva etapa formativa com a dissenyador, va tenir l’oportunitat de reflexionar en profunditat sobre la importància de l’essència del producte.

«La realitat industrial, el context en el qual treballem, tendeix al pragmàtic. Els nostres productes són el resultat del compromís i respecten el risc que suposa la quantiosa inversió que es porta a terme en ells «.

Seguint aquesta idea, Aymeric ha basat l’exterior de el disseny experimental en el model original.

«Volia refrescar el cotxe original, no canviar-lo. Vaig retenir la seva essència i les seves línies característiques, i vaig afegir, per exemple, certs detalls presents en cotxes WRC moderns «, diu el dissenyador, explicant l’aspecte retro combinat amb les distintives formes musculoses del seu cotxe.

Encara que l’exterior de la seva 130 RS es manté fidel a la tradició, per dins és innovador i trenca barreres. Aymeric ha dissenyat una nova barra antibolcada, que està integrada en l’estructura bàsica del cotxe.

«La gàbia de seguretat no està cargolada a el xassís, sinó que forma part íntegra d’aquest. L’estructura manté unit tot l’interior, servint de suport per al quadre de comandament, els seients i les portes, i «abraçant» la palanca de canvi de marxes «, sosté, remarcant l’aspecte pràctic de el vehicle.

Per tant, el disseny experimental del 130 RS és més que un cotxe amb estil retro-futurista inspirat per l’exitós model de competició original.

Skoda

«En el seu dia, el 130 RS va ser un cotxe que va trencar moltes barreres i que era, en molts aspectes, extraordinari»

Això es deu al fet que els èxits del 130RS, com a producte de la Txecoslovàquia comunista, van sobrepassar els límits del bloc soviètic. L’èxit internacional del cotxe li va valer el sobrenom de «Porsche de l’Est».

Aymeric va necessitar diverses hores per elaborar un concepte bàsic de el disseny. Després d’això, va treballar en els detalls.

«Sóc una mica de la vella escola: m’agrada fer-ho tot amb paper i llapis. Dibuix ràpidament alguns esbossos de l’arquitectura bàsica i després redefino les proporcions i les línies individuals «, diu Aymeric, descrivint el seu modus operandi. En aquest cas, només va recórrer a l’ordinador a l’última fase. «A l’ordinador afegeixo els colors a l’esbós perquè sigui més fàcil d’entendre per al públic general», afegint que sap en tot moment quin aspecte tindrà el disseny final

Subscriu-te

El butlletí del motor en català

Totes les novetats de casa nostra en la nostra llengua

Subscriu-te
Notificació de

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments