24h Le Mans 2021: Toyota aconsegueix la primera victòria de la nova era dels Hipercotxes

Toyota ha guanyat la 89a edició de les 24 hores de Le Mans en eal debut dels Hipercotxes a La Sarthe, amb Mike Conway, Kamui Kobayashi i el cotxe número 7 de José Maria Lopez finalment creuant primer la línia de meta, trencant un malefici que havia durat molt de temps.

L’equip japonès era clarament més fort que la resta, especialment el cotxe número 7 que ha fet una carrera immaculada, liderant pràcticament tota la cursa, sense grans problemes tècnics, mostrant una fiabilitat notable per a un cotxe nou. Alpine i Glickenhaus també han tenir proves molt positives, però el progrés dels Toyota a la pista va ser superior i no va donar cap oportunitat. A LMP2 la victòria ha caigut en mans de WRT, tot i el drama del número 41 que es s’ha aturat a la pista quan faltaven dos minuts per acabar. A LMGTE, Ferrari ha estat el més destacat tant en Pro com en AM.

La pluja va ruixar la cursa a la sortida i a la nit, amb les condicions de la pista provocant molts ensurts, sortides de la pista i sorpreses. Però, malgrat els nombrosos incidents en aquests períodes de pista humida, la resta de la cursa ha anat relativament sense problemes, amb 22 hores i vint minuts de bandera verda, quatre Full Course Yellow, quatre Safety Cars que han trigat poc més d’una hora i quaranta en competició.

#7 TOYOTA GAZOO RACING (JPN) HYPERCAR Toyota GR010 - Mike Conway (GBR) / Kamui Kobayashi (JPN) / Jose Maria Lopez (ARG)Antonin VINCENT (ACO)

Hipercotxes: Toyota, com manen els cànons

Toyota arribava a Le Mans com a clar favorit, però hi havia dubtes de si el GR010 tindria nivells de fiabilitat suficients per materialitzar aquest favoritisme. El Toyota #7 va sortir de la pole i mai ha deixat la primera posició fins al final de la carrera. Amb una etapa inicial molt bona, Mike Conway va obrir un bon avantatge amb la resta, beneficiant-se de les desgràcies dels altres. El Toyota número 8 (Sébastien Buemi / Kazuki Nakajima / Brendon Hartley) va tenir un toc una mica violent del # 708 Glickenhaus (Luis Felipe Derani / Franck Mailleux / Olivier Pla) al primer revolt, que va llançar Sebastien Buemi a la cua del grup. Una altra sèrie de contratemps per al suïs va complicar la recuperació en els primers minuts, però poc a poc el #8 va anar pujant a la classificació, fins a situar-se en el segon lloc, a la segona hora.

#36 ALPINE ELF MATMUT (FRA) HYPERCAR Alpine A480 – Gibson - André Negrão (BRA) / Nicolas Lapierre (FRA) / Matthieu Vaxiviere (FRA)Alexis GOURE (ACO)

L’Alpine #36 (André Negrão / Nicolas Lapierre / Matthieu Vaxiviere) va començar a les primeres voltes pressionant el #7, però la pluja que va caure abans de la cursa, va provocar molts errors i Nicholas Lapierre no va poder evitar una virolla que el va fer caure a la classificació. Qui es va beneficiar va ser Glickenhaus, que es va instal·lar en el tercer i quart lloc. Però el transcurs de la cursa va demostrar que el nou Glickenhaus 007 Lmh no híbrid no tenia res a fer amb els Toyota i fins i tot per a l’Alpine.

Una de les grans sorpreses va ser la capacitat d’Alpine per fer tandes de 12 voltes, només una volta menys que les Toyota, que teòricament van situar l’equip francès en una bona posició per desafiar als japonesos, però el transcurs de la cursa va mostrar una superioritat Toyota inabastable, que sempre han estat al capdavant.

#7 TOYOTA GAZOO RACING (JPN) HYPERCAR Toyota GR010 - Mike Conway (GBR) / Kamui Kobayashi (JPN) / Jose Maria Lopez (ARG)Guénolé TREHOREL (ACO)

En les darreres hores, els dos GR010 van desenvolupar problemes amb la bomba de combustible que els van obligar a perdre ritme, però la victòria no va semblar mai compromesa amb dues voltes per davant de l’Alpine A480 i cinc voltes per la Glickenhaus #708 que intentava pressionar Alpine. L’avantatge de Toyota era tal que, en els darrers deu minuts, els dos cotxes de Toyota es van aturar a box durant un breu repostatge i el cotxe número 8 va esperar el #7, sortint junts a la pista per veure la foto. Victòria per Toyota #7, seguida de Toyota #8 i Alpine #36.

Ha estat una carrera relativament fluida per a Toyota, tot i alguns problemes menors. La fiabilitat ha estat molt bona per ser la primera vegada en aquests cotxes a Le Mans i la manera tranquil·la d’allunyar-se de la competència va demostrar que la màquina japonesa és clarament superior.

#36 ALPINE ELF MATMUT (FRA) HYPERCAR Alpine A480 – Gibson - André Negrão (BRA) / Nicolas Lapierre (FRA) / Matthieu Vaxiviere (FRA)Antonin VINCENT (ACO)

Alpine semblava tenir arguments per desafiar els japonesos, i fins i tot els responsables semblaven confiats, amb el truc (no revelat) que permetia més voltes per tanda, però no tenia un ritme de pista per igualar els líders i s’havia de conformar amb lluitar pel tercer lloc, que tampoc no era massa difícil de gestionar.

Glickenhaus va fer un bon debut a Le Mans, no va tenir molts problemes tècnics i fins i tot va passar menys temps als boxes que els altres Hipercotxes, però la manca de ritme de la pista va ser flagrant i Jim Glickenhaus es va queixar d’una BoP una mica injusta i que amb aquests valors si s’apliquen a un Hipercotxe no híbrid té possibilitat contra els híbrids. Però la primera mostra d’aquesta categoria ha servit per destacar, amb una victòria totalment justa i merescuda per Toyota en el cotxe número 7 que finalment va trencar la ratxa i va guanyar a La Sarthe.

#708 GLICKENHAUS RACING USA HYPERCAR/Glickenhaus 007 LMH Luis Felipe Derani (BRA)/Franck Mailleux (FRA) /Olivier Pla (FRA)

LMP2: cop de teatre

Les baralles a LMP2 van ser dures, però des de la sortida del JOTA #38 es va entendre que els cotxes WRT tenien un bon ritme, malgrat la pressió del número 23 d’United (Paul Di Resta / Alex Lynn / Wayne Boyd), amb # 6 G-Drive (Roman Rusinov / Franco Colapinto / Nyck De Vries) també a prop.

#25 G-DRIVE RACING (RAF) Aurus 01 - Gibson LMP2 - John Falb (USA) / Roberto Merhi (ESP) / Rui Andrade (PRT)

Però quan va caure la nit, i va arribar més pluja, provocar molts incidents. Un va involucrar el número 23 i el número 32 d’United, en un toc violent entre els dos cotxes, el mateix equip que va treure el número 23 de la lluita. També el G-Drive #26 (Colapinto) va perdre el control i es va estavellar contra el número 1 de Richard Mille (obligat a retirar-se) convertint-se en un altre candidat a caure de la lluita. El número 28 de JOTA (Sean Gelael / Stoffel Vandoorne / Tom Blomqvist) i el número 65 de Panis Racing (Julien Canal / Will Stevens / James Allen) van intentar arribar al capdavant, però els cotxes #31 (Robin Frijns / Ferdinand Habsburg / Charles Milesi) i #41 (Robert Kubica / Louis Delétraz / Yifei Ye) del WRT no van arriscar i van liderar gran part de la cursa.

#1 RICHARD MILLE RACING TEAM FRA  LMP2 /Oreca 07 - Gibson Tatiana Calderon (COL)/Sophia Floersch (DEU) /Beitske Visser (NLD)

Hi va haver drama en els últims minuts i el número 41 que liderava i es preparava per guanyar Le Mans va quedar parat, cosa que va donar la victòria al número 31, seguit pel número 28 de JOTA i el número 65 de Panis Racing.

LMGTE Pro: ningú pot amb Ferrari

A LMGTE Pro Ferrari destacava i ja n la primera hora el Ferrari #51 (Alessandro Pier Guidi / James Calado / Côme Ledogar) i el #52 (Daniel Serra / Miguel Molina / Sam Bird) estaven per davant, malgrat la pressió de Corvette #63 (Antonio Garcia / Jordan Taylor / Nicky Catsburg). Els Porsches no semblaven tenir el ritme suficient per lluitar contra les màquines italianes i van haver de veure la lluita entre el Ferrari i Corvette a la distància.

#63 CORVETTE RACING (USA) LMGTE Pro Chevrolet Corvette C8.R - Antonio Garcia (ESP) / Jordan Taylor (USA) / Nicky Catsburg (NLD)Guénolé TREHOREL (ACO)

A la 15a hora de la cursa, el Ferrari #52 va patir un trencament de suspensió posterior esquerra, que va forçar una aturada de mitja hora que els va treure de la lluita. Amb una carrera gairebé perfecta, el Ferrari #51 ha guanyat la cursa en la seva categoria, amb la Corvette #63, el primer podi del C8.R en el seu debut a Le Mans i el Porsche #92 aconseguint el 3r lloc al podi.

#52WECAF CORSEITAMFerrari 488 GTE EVODaniel Serra (BRA)/Miguel Molina (ESP)/Sam Bird (GBR)Dominique BREUGNOT (ACO)

LMGTE AM: llengua portuguesa al podi

La força de Ferrari va quedar clara en les primeres hores i també a la matinada. Tot i la pole position del Porsche de Dempsey Proton #88 (Julien Andlauer / Dominique Bastien / Lance Arnold), el Ferrari número 83 d’AF Corse (François Perrodo / Nicklas Nielsen / Alessio Rovera) aviat va avançar, compartint el lideratge amb l’Aston Martin #33 de TF Sport (Ben Keating / Dylan Pereira / Felipe Fraga), amb la companyia d’Aston Martin #98 (Paul Dalla Lana / Nicki Thiim / Marcos Gomes) i d’Aston Martin Racing, el #47 de Cetilar (Roberto Lacorte / Giorgio Sernagiotto / Antonio Fuoco) i Iron Lynx # 80 (Matteo Cressoni / Rino Mastronardi / B Callum Ilott).

#83WECAF CORSEITAMFerrari 488 GTE EVOFrançois Perrodo (FRA)/Nicklas Nielsen (DNK)/Alessio Rovera (ITA)

El #98 va acabar la cursa aviat amb un violent accident que va provocar que un dels quatre períodes de Safety Car. Tot i diversos canvis al lideratge, aquesta lluita va deixar el #83 i el #33 per a l’enfrontament final, amb un avantatge per al Ferrari #83. La lluita es va continuar fins al final de la cursa, però va ser el Ferrari d’AF Corse qui va guanyar, seguit per Aston Martin #33 i amb el Ferrari #80 d’Iron Linx al tercer lloc.

#48 IDEC SPORT (FRA) LMP2 Oreca 07 – Gibson Paul Lafargue (FRA) / Paul-Loup Chatin (FRA) / Patrick Pilet (FRA)#33 TF SPORT (DEU) LMGTE Am Aston Martin Vantage AMR - Ben Keating (USA) / Dylan Pereira (LUX) / Felipe Fraga (BRA)Antonin VINCENT (ACO)

Un altre aspecte destacat és l’Oreca #84 (Takuma Aoki / Nigel Bailly / Matthieu Lahaye), un cotxe que va córrer per invitació, que era adaptat per a dos pilots amb mobilitat reduïda, que va acabar la carrera en un honorable lloc 32.

Subscriu-te
Notificació de
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Author

Share