Prèvia, horaris i tot el que cal saber per seguir les 24h de Le Mans 2023

La 91a edició de les 24 Hores de Le Mans marca el centenari de la clàssica cursa francesa de resistència, que es va celebrar per primera vegada l’any 1923

L’esdeveniment del Campionat del Món de Resistència comptarà amb un total de 62 cotxes en pista compartits per 186 pilots. Amb un total de 50 punts en joc per als tres guanyadors de la classe (Hypercar, LMP2 i LMGTE Am), Le Mans és crucial en la carrera pel títol de 2023.

La graella d’hypercars de Le Mans d’enguany compta amb 16 màquines de set marques diferents, el nombre més alt d’inscripcions des del 2011 a causa de l’entrada de constructors a la classe reina del WEC. La llista d’inscrits també té 24 cotxes entre els LMP2 i els 21 de la classe LMGTE Am.

Toyota Gazoo Racing i el seu parell de Toyota GR010 Hybrids lideren el grup. El constructor japonès encara no ha deixat de guanyar aquesta temporada, però Ferrari AF Corse, Porsche Penske Motorsport i Cadillac Racing han pujat al podi i buscaran la seva primera victòria de la temporada, i encara més en l’edició centenaria de Le Mans. El premi és molt més gran que en qualsevol altra cursa del món.

#50 FERRARI AF CORSE / Ferrari 499P - 24h of Le Mans
FIA WEC

Tant Porsche Penske Motorsport com Cadillac Racing presentaran tres prototips, i Ferrari tornarà a la lluita després d’una absència de 50 anys de la classe reina amb el seu 499P, un d’ells el #50 pilotat pel català Miguel Molina.

Trenta anys després de la victòria general de Peugeot a Le Mans, la marca francesa disputarà la cursa amb un parell de Peugeot 9X8 Hypercars i després d’un bon debut a Spa-Francorchamps el mes passat, Hertz Team JOTA amb el Porsche 963 privat, reforçarà una vegada més la presència de Porsche a la classe, juntament amb els tres cotxes oficials de Porsche Penske Motorsport.

#3 CADILLAC RACING / Cadillac V-Series.R - #311 ACTION EXPRESS RACING / Cadillac V-Series.R - 24h of Le Mans
FIA WEC

Completant la llista d’inscripcions d’aquesta classe hi haurà Glickenhaus Racing, amb dos Glickenhaus 007, així com Floyd Vanwall Racing amb el seu únic Vanwall Vandervell 680 i ja sense Jacques Villeneuve.

A voltes amb el BoP

En termes de BoP, la FIA ​​i l’Automobile Club de l’Ouest van arribar a la conclusió que «les diferències entre els diferents cotxes d’especificació LMH que competeixen a la classe Hypercar són més grans del que es preveia inicialment» i, per tant, el Comitè WEC va decidir canviar el valors anteriors per “garantir la igualtat de condicions a la classe Hypercar”, entre LMH i LMDh.

#7 TOYOTA GAZOO RACING / Toyota GR010 - Hybrid - 24h of Le Mans
FIA WEC

Així, els dos Toyota pesen 37kg més que en les rondes anteriors (pes total de 1080kg), els Ferrari pesen 24kg més (pes total 1064kg) i els Cadillacs 11kg (1046kg). Fins i tot amb un lleuger augment de pes, 3 kg més, el Porsche ara pesa 1048 kg en total. Tots els altres Hypercar mantenen el pes de les rondes anteriors: 1030 kg el Glickenhaus; 1042 kg per als Peugeot i 1030 kg per a Vanwall.
També hi va haver canvis pel que fa a l’energia, amb Toyota rebent un augment de 4MJ per etapa (en total 908MJ màxim per etapa), Ferrari més 2MJ (901MJ) i Cadillac 1MJ (905).

Igualtat entre els LMP2, competència entre els GT

A LMP2, només hi ha vuit punts que separen els dos primers, United Autosports i WRT. Mentrestant, cinc punts separen l’equip número 23 de United Autosports, el número 63 de Prema Racing i l’únic català de la categoria Albert Costa representant a l’equip Inter Europol que lluita pel tercer lloc.

A la classe LMGTE Am, el Corvette Racing lidera amb un total de 82 punts, gràcies a dues victòries i un segon lloc a la ronda anterior a Spa-Francorchamps. Richard Mille AF Corse és segon, amb l’equip impulsat per la seva victòria a Bèlgica el mes passat, amb Lilou Wadoux convertint-se en la primera guanyadora de la categoria femenina al WEC. L’equip Iron Dames, format per Rachel Frey, Michelle Gatting i Sarah Bovy, espera que la seva sort canviï després d’haver mostrat un ritme excel·lent aquesta temporada tot i no haver aconseguit encara la seva primera victòria. L’equip canadenc Northwest AMR alinearà un Aston Martin Vantage AMR on hi trobem el representant català Alex Riberas.

#98 NORTHWEST AMR / Aston Martin Vantage AMR - 24h of Le Mans
FIA WEC

Fora de les tres classes, correrà el Chevrolet Camaro ZL1 NASCAR modificat pel famós equip de stock car Hendrick Motorsports i inscrit sota la bandera del Garage 56, reservat a un cotxe innovador. El cotxe serà compartit per Jenson Button, Mike Rockenfeller i Jimmie Johnson.

Horaris

DIA / HORASESSIÓDURADA
Dimecres 07/06 – 14:00hEntrenaments Lliures 1180′
Dimecres 07/06 – 19:00hClassificació60′
Dimecres 07/06 – 22:00hEntrenaments Lliures 2120′
Dijous 08/06 – 15:00hEntrenaments Lliures 3180′
Dijous 08/06 – 20:00hHyperpole30′
Dijous 08/06 – 22:00hEntrenaments Lliures 460′
Divendres 09/06 – 14:00hDesfilada de pilots150′
Dissabte 10/06 – 10:30hWarm up15′
Dissabte 10/06 – 16:00hSortida de les 24 Hores de Le Mans
Diumenge 11/06 – 16:00hFinal 24 Hores de Le Mans

Subscriu-te

El butlletí del motor en català

Totes les novetats de casa nostra en la nostra llengua

Subscriu-te
Notificació de

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments